logo

Ελαστικά αυτοκινήτων - μοτοσυκλετών

 

 

Συμβουλές κατά την οδήγηση

Ο Παναγιώτης Παξινός θεωρεί υποχρέωσή του να σας υπενθυμίσει γνωστές πληροφορίες σχετικές πάντα με τα ελαστικά, για ασφαλή οδήγηση κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα

Η δομή (αυλακώσεις) των ελαστικών είναι σχεδιασμένη να διώχνει όσο περισσότερη ποσότητα νερού μεταξύ ελαστικού και οδοστρώματος, εξασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη πρόσφυση. Η σωστή πίεση και η καλή συντήρηση των ελαστικών σας, βοηθά στην αποφυγή ολίσθησης. Ο κυριότερος όμως παράγων είναι η προσεκτική οδήγηση, η οποία αποτρέπει το πλανάρισμα.
Στις υψηλές ταχύτητες οι αυλακώσεις των ελαστικών δεν προλαβαίνουν να αποβάλλουν τις ποσότητες του νερού, ιδίως σε λιμνάζοντα σημεία του δρόμου. Οι απότομες τιμονιές σε βρεγμένο οδόστρωμα επίσης είναι κίνδυνος ολίσθησης του οχήματος λόγω της μειωμένης πρόσφυσης.

Οδήγηση σε χιόνι ή πάγο

Εξαιρετικά προσεκτική πρέπει να είναι η οδήγησή σας το χειμώνα σε χιονισμένο οδόστρωμα. Δεν ξεκινάτε για χειμερινές αποδράσεις χωρίς αλυσίδες ή χειμερινά ελαστικά. Το όχημα χωρίς αυτά ειδικά πάνω στον πάγο, είναι ανεξέλεγκτο ακόμη και με το ηπιότερο φρενάρισμα ή την παραμικρή αλλαγή πορείας.
Η μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, σας δίνει περισσότερο χρόνο και χώρο αντίδρασης χειρισμών στην περίπτωση ολίσθησης.
Αποφεύγετε τις απότομες επιταχύνσεις, ελαχιστοποιώντας την απώλεια πρόσφυσης. Η επιλογή χειμερινών ελαστικών εάν οδηγείτε πολύ συχνά σε χιόνι ή πάγο, σας γλυτώνει του κόπου της συνεχούς εφαρμογής αλυσίδων.
Έχετε υπ’ όψιν σας ότι η πίεση αλλάζει με τις χαμηλές θερμοκρασίες, άρα πρέπει πάντα να είναι η κατάλληλη, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή των ελαστικών σας.
Τα χειμερινά ελαστικά πρέπει να μην έχουν πέλμα βάθους λιγότερο των 4mm. Σε περίπτωση μικρότερου πέλματος, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως θερινά σε στεγνό οδόστρωμα. Η επιλογή χειμερινών ελαστικών επιβάλλεται και στους 4 τροχούς και πάντα με τον ίδιο τύπο. Καλόν είναι να γίνεται αλλαγή (τα εμπρός - πίσω) περίπου στα 10.000 km.

Οικολογική οδήγηση

Οι κατασκευαστές ελαστικών, συνεχώς βελτιώνουν τα προϊόντα τους με σκοπό τη μείωση κατανάλωσης καυσίμων, άρα και περιορισμό στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα τελευταίου τύπου ‘‘φιλικά’’ ελαστικά στο περιβάλλον, σε συνδυασμό με την “οικολογική σας’’ οδήγηση, έχουν άριστες επιδόσεις και επιθυμητά αποτελέσματα οικονομίας καυσίμων.
Προσοχή λοιπόν στα παρακάτω:
1. Αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας. Η μεγαλύτερη αντίσταση επαφής ελαστικών με οδόστρωμα, και αυτοκινήτου με άνεμο, σημαίνει περισσότερα καύσιμα.
2. Ελέγχετε για την κατάλληλη πίεση των ελαστικών σας ανάλογα με τις συνθήκες. Η αντίσταση κύλισης από λάθος πίεση, αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων.
3. Η σωστή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, συμβάλλει στην οικονομία των καυσίμων.
4. Οι ηλεκτρικές λειτουργίες, ειδικά ο κλιματισμός, απαιτούν περισσότερη ενέργεια και περισσότερα καύσιμα.
5. Τα αξεσουάρ (σχάρες αποσκευών, ποδηλάτων, εξοπλισμού σπορ), εφαρμόστε τα μόνο όταν τα χρησιμοποιείτε. Η αντίσταση με τον άνεμο, σίγουρα αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων, όπως και το περιττό βάρος.
6. Μην αφήνετε το όχημά σας σε λειτουργία εν στάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απλά, καταναλώνετε καύσιμα.
7. Ο πλήρης μηχανικός έλεγχος, η ευθυγράμμιση και η ζυγοστάθμιση των τροχών, σας εξασφαλίζει ομαλή λειτουργία του οχήματος, κατά συνέπεια την οικονομικότερη κατανάλωση καυσίμων.

Προσοχή στο φρενάρισμα

Το έντονο φρενάρισμα, ιδίως στις στροφές, δεν έχει αποτελέσματα λόγω μειωμένης πρόσφυσης και συμβάλλει στην αλλαγή πορείας του οχήματος. Το ήπιο, σταδιακό σταμάτημα του οχήματος εξασφαλίζει την επιθυμητή πορεία σας.

Ασφαλής, συνετή οδήγηση

Συνετή οδήγηση, σημαίνει περισσότερη ασφάλεια. Οι υψηλές ταχύτητες υποβάλλουν τον οδηγό σε μεγάλη ένταση, το όχημα σε μεγάλη καταπόνηση και τα ελαστικά σε υπερβολικές δοκιμασίες πρόσφυσης.
Το φρένο πάνω στις στροφές επίσης αναγκάζει τα ελαστικά σε μεγαλύτερη πίεση, μεγαλύτερη φθορά και αμφίβολο κράτημα, ανάλογα με το οδόστρωμα.
Η μείωση ταχύτητας του οχήματός σας πριν μπει στη στροφή, σας εξασφαλίζει ομαλή πορεία, ασφάλεια, λιγότερη φθορά, οικονομία καυσίμων.
Η συνοδεία άλλων επιβατών και δει της οικογένειάς σας, επιβάλλει τη συνετή οδήγηση. Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά σε δύσκολες συνθήκες οδήγησης, όσο και αν έχει εμπιστοσύνη στον οδηγό.

Οδήγηση Off Road

Οι διαφορετικές συνθήκες σε Off Road οδήγηση, απαιτούν συνδυασμό ικανότητας οδηγού, δυνατοτήτων αυτοκινήτου αλλά και ελαστικών. Κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ανάλογα ώστε να αξιοποιούνται οι δυνατότητες των ελαστικών σας, προστατεύοντάς τα συγχρόνως από την απόλυτη καταπόνηση πάνω σε πέτρες, μέσα σε λάσπη, σε ανώμαλο χωματόδρομο κ.ά.
Οι γνώσεις που διαθέτετε για Off Road οδήγηση, θα συνεργαστεί άριστα με τα καλοδιατηρημένα ελαστικά σας και θα σας γλυτώσει από ταλαιπωρία, εξασφαλίζοντάς σας ασφάλεια.
Η πίεση των ελαστικών σας δεν αλλάζει σε συνθήκες Off Road οδήγησης (παραμένει η κανονική). Ελάχιστες φορές η μειωμένη πίεση βοηθά, λόγω αύξησης επιφάνειας του πέλματος.
Σίγουρα η τετρακίνηση είναι σημαντικός βοηθός σας στις παρακάτω περιπτώσεις:

Σε λασπωμένο χωματόδρομο
Στη λάσπη αποφεύγουμε το σπινιάρισμα των τροχών. Η μεγαλύτερη ταχύτητα θα σας αλλάξει την πορεία χάνοντας πιθανώς τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Η μικρότερη ταχύτητα θα δυσκολέψει τα ελαστικά σας από την αντίσταση στη λάσπη, με πιθανό αποτέλεσμα να κολλήσετε.
Η ταχύτητα που πρέπει να έχετε, εξαρτάται από την εμπειρία και την προσωπική εκτίμηση του οδηγού, στη συγκεκριμένη εκείνη στιγμή.

Σε πετρώδες έδαφος
Το πέρασμα σε χωματόδρομο με πολλές πέτρες, θέλει υπομονή, πολύ χαμηλή ταχύτητα για να τραυματιστούν όσο γίνεται λιγότερο τα ελαστικά σας. Το λίγο και ομαλό γκάζι θα αποτρέψει την εκτόξευση των πετρών από τα ελαστικά σας. Με μικρότερη ταχύτητα θα έχετε μικρότερα σκαμπανεβάσματα του οχήματος προστατεύοντας από χτυπήματα το σασί, το διαφορικό, το κιβώτιο ταχυτήτων κ.λπ.

Σε αμμώδες έδαφος
Η συνεχής και ομαλή κίνηση θα οδηγήσει το αυτοκίνητό σας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην άμμο. Εάν έχετε τετρακίνηση, η κοντή σχέση ταχυτήτων θα σας βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

Διασχίζοντας νερό
Ποτέ δεν γνωρίζετε τι μπορεί να υπάρχει κάτω από τη στάθμη του νερού. Ανώμαλο έδαφος, πέτρες ή λάσπη θα επιδεινώσουν την πρόσφυση των ελαστικών σας και σε συνδυασμό με τη δύναμη της ροής του νερού, θα αυξήσουν επικίνδυνα την ολίσθηση του οχήματος.

Προσοχή σε ορμητικά νερά. Η πρόσφυση ελαχιστοποιείται. Η δύναμη του νερού δημιουργεί άνωση και πλευρικές δυνατές τάσεις στο όχημά σας. Τα ελαστικά δεν μπορούν να γίνουν σε καμμία περίπτωση καρίνα για το όχημά σας.

amortiser

eythigram-240

shop-240

low-price-240

atv-240

moto-240